Dags för idrott och motion i sommarvärmen

08.06.2021

KOLUMN I ÅBO UNDERRÄTTELSER

Denna gång skriver jag kolumnen i sommarvärmen dagen efter VM-finalen i ishockey. Finland har minsann blivit en stormakt i ishockey, tack vare fina prestationer av såväl juniorlag som av herrlagen på 2000-talet. Trots att det denna gång blev en silvermedalj, spelade de finländska hockeylejonen än en gång långt bättre än förväntat. 

Med mer än halva laget bestående av VM-debutanter och en förste målvakt som tidigare var 3:e alternativ var detta ett utomordentligt fint resultat av cheftränare Jukka Jalonen och hans mannar.

Måtte Jussi Olkinuoras mamma Hilkka och även hans pappa Hannu på molnkanten vara stolta över sin son. Jag minns ännu såväl de tider då vi i Finland fick vara glada om vi vann de sk ”träskedarna” dvs uppnådde fjärde plats i dessa sammanhang.

Resultatet är ett exempel på satsningar på systematisk träning, kunskaper i taktik och flera junior- och landslagstränare som kan sin sak. Jukka Jalonen är en trollkarl med en förmåga att hitta den vinnande formeln i vilken laguppställning han än väljer. Tack för det!

Så är det snart dags för EM-turneringen i fotboll, där ”Huuhkajat” representerar Finland för första gången. Öppningsmatchen mot Danmark blir nog ett tufft test för Markku Kanervas mannar, trots att man har fina spelare i laget såsom målvakten Lukas Hradecky, lagkaptenen Tim Sparv samt toppskytten Teemu Pukki.

Själv har jag följt med toppfotboll sedan 1970-talet, då jag såg alla matcher i den engelska ligan med min morfar i svartvit TV. Nu är de blåvita med i en turnering på toppnivå och redan det är en prestation av rang i världens kanske mest populära idrottsgren.

Att Finlands fotbollsdamer har deltagit i en EM-turnering flera gånger torde vara känt för alla som följer med fotboll; år 2005 i EM-turneringen i Sverige spelade de faktiskt i semifinal och förlorade mot mästarlaget Tyskland 1-4. Nästa sommar dvs i juli 2022 spelar Linda Sällström & co igen i en EM-turnering, denna gång i England.

Sommar OS går av stapeln i Tokyo 23.7.-8.8. De olympiska spelen flyttades med ett år pga pandemin, men nu är det dags. Jag kommer ihåg sommar OS 1972 i München och 1976 i Montreal, då vi kunde se Lasse Virén vinna hela 4 OS guld i långdistanslöpning, samt Pekka Vasala som tog guld på 1500 m och Pertti Ukkola i brottning.

Jag var en ung pojke då, men följde med alla sportgrenar där en finländare deltog. I dagens läge är jag inte riktigt lika säker vad jag skall intressera mig för utöver segling. Intressant nog så är det faktiskt så att finsk-amerikanska Lizzie Armanto är vårt största medaljhopp i grenen skateboard. Vem skulle ha trott det på 70-talet då brottning, löpning och spjutkast var våra främsta sportgrenar.

Finland har OS-deltagare förutom i min favoritsport segling även i dressyr denna gång, en gren där min syster Mikaela Fabricius-Bjerre så fint representade Finland i OS i London 2012.

För min egen del njuter jag av motion i sommarvärmen. Jag har redan hunnit spela tennis och paddla kajak under den senaste veckan. Segling lär det också bli, men inte kappsegling denna sommar. Vi inledde säsongen redan i april och ämnar segla mycket i sommar med familjemedlemmar och vänner. 

Fotbollsserien för herrar 55+ kör igång denna vecka torsdag, denna är min 14:e säsong med Åbo IFK Old Boys laget. Alltid lika roligt, fastän inte så seriöst längre.

Jag gillar även vattensport av alla slag: morgondopp har vi hållit på med genom hela vintern och nu är det varmt i vattnet. Vi kommer också att åka vattenskidor och vattenskoter ute i Nagu skärgård, där vi tillbringar den mesta delen av sommaren. Golf är en helt ny idrottsgren för mig, en motionsform förordat av min kära mor men numera lockad till av min sambo.

Jag fick Green Card vid Archipelagia golf i maj och har just börjat öva mig. Trots lite kunskap i racketsport är denna gren utvecklad av självaste djävulen; det är näst intill omöjligt att få ett slag att gå rakt. Får se om jag lärt mig slå bättre mot slutet av sommaren, eller om golfbaggen möjligen har åkt i sjön från Nagufärjan på vägen hem till Snäckudden efter ännu en frustrerande golfrunda…

Motionera aktivt och njut av idrottssommaren 2021!

Timo Ketonen
Entreprenör och placerare