18.01.2024

A’Pelago grundar affärsaccelerator för företag med fokus på hållbar utveckling och lösningar med anknytning till skärgårdshavet

A’PELAGO PRESSMEDDELANDE I Fritt att publicera 18.1.2024

A’Pelago grundar affärsaccelerator för entreprenörer, forskare och uppstartsföretag med fokus på innovationer inom hållbar utveckling och lösningar på maritima problem. Programmet är främst avsett för högskolor, samfund och företag med anknytning till Skärgårdshavet, oberoende av om de är baserade i en skärgårdskommun, på övrigt håll i Finland eller i utlandet.

Accelerator-programmet lanseras 18.1.2024 i samarbete med bl.a. Pargas stad, Åbo Akademi och LokalTapiola Sydkusten. Accelerator Partners inkluderar även Kimitoöns kommun, TOK, PBI Stiftelsen och Lukander-Ruohola HTO.

Inom ramarna för programmet hjälper 15 erfarna affärscoacher bolagen att ta fram tillväxtplaner. Ett tiotal bolag deltar i Acceleratorns första program våren 2024. Origin by Ocean, innovationsföretag inom algbekämpning, är A´Pelago Accelerators fadderföretag, vilket betyder att de fungerar som exempel för andra vetenskapsbaserade företag. Inom ramarna för Accelerator-programmet ordnas verkstäder med teman som produktifiering, validering av affärsmodellen, branding, affärsjuridik och att söka finansiering.

− Ett livskraftigt Skärgårdshav är en hjärtesak för oss, säger bolagets grundare Patrik Anckar och Timo Ketonen. Vi arbetar aktivt och systematiskt för att skärgårdens unika natur och biologiska mångfald ska bevaras för kommande generationer. Vårt uppdrag är att stödja innovativa entreprenörer att skapa skalbara lösningar. För ett vitalt näringsliv är mångsidighet viktigt – nycklarna till hållbart företagande skapas nu. Vi är övertygade om att djupgående kunskap och vetenskapsbaserade företag är en central del av lösningen på de största utmaningarna i Östersjöregionen.

A´Pelago Accelerators målsättning är att bygga upp ett nätverk av företag, teknologier och affärsmodeller som bidrar till företagsamheten kring skärgårdshavet. Årligen ordnas ett internationellt affärsseminarium A’Pelago Initiative för att ta fram nya initiativ för skärgårdens affärsmöjligheter och nyckelfrågor. Evenemanget knyter ihop Acceleratorns ekosystem med beslutsfattare, forskare, företagsledare och investerare samt lokala företagare. A´Pelago Initiative II äger rum i Kasnäs 15-16 augusti 2024.

Maria Leppäkari, Pargas livskraftschef, ser att den åboländska skärgården är full av möjligheter:

−Pargas stad värnar om en livskraftig skärgård. I målsättningarna för år 2024 prioriterar vi utveckling av näringslivstjänsterna i staden. Det är i hela regionens intresse att företagarna får tillgång till smidiga, ändamålsenliga tjänster och att dessa utvecklas enligt våra specifika skärgårdsbehov. Det är med stark tilltro och stora förväntningar som vi går med i det nya forskningsbaserade A’Pelago Accelerator samarbetet. Vi ser att uppdraget är gemensamt; att accelerera livskraft och mervärde i och för skärgården. När vi gör det tillsammans blir vi starkare.

Rektor Mikael Lindfelt är intresserad av att på bred front skapa mervärde för samhället baserat på Åbo Akademis forsknings-, utbildnings- och innovationsverksamhet.

− Vårt ansvar är att bidra till samhället med tanke på samtidens och framtidens behov. Att detta sker inom ramen för skärgården och den marina miljön, i hjärtat av världens vackraste skärgård, passar mycket bra för Åbo Akademi, med regional närvaro i både Åboland och Österbotten samt på Åland.

Bakgrundsinformation:

Timo Ketonen är en erfaren entreprenör och riskkapitalplacerare som brinner för kultur och skärgårdsliv. Han etablerade familjens placeringsbolag Aboa Advest år 2015 och är tredje generationens familjeföretagare samt styrelseordförande i TS-Yhtymä Oy. Ketonen bor både på Lillandet i Nagu och i Åbo.

Patrik Anckar är serieföretagare, varumärkesexpert och strategisk rådgivare som främst arbetat globalt. Han är även arbetslivsprofessor på handelshögskolan vid Åbo universitet. Hans rötter är på en holme i Nagu.

I A’Pelagos team ingår även Alina Sippolainen (hållbarhet, evenemangsproducent och marknadsförare).A’Pelago Experience Ab har sitt kontor på Airisto Marina i Pargas.

Ansökningstiden för A’Pelago Accelerator-programmet har förlängts till den 31 januari 2024. Läs mer.

Som bilagat: Bild av A’Pelagos grundare Timo Ketonen och Patrik Anckar.

Tilläggsinformation:

Timo Ketonen, partner och medgrundare
Mobil 040 083 1205

Patrik Anckar, partner och medgrundare
Mobil 050 408 7730

Mera >
24.12.2023

En fridfull julhelg och Gott Nytt År 2024

Vi önskar alla våra vänner en fröjdefull julhelg 🌟 I år har vi gett en liten julklapp till Rädda Barnen.

Toivotamme kaikille rauhallista joulunaikaa 🎄 Tänä vuonna olemme antaneet joululahjan Pelastakaa Lapset keräykseen.

Merry Christmas to all our friends ⛄️ This year our gift is to Save the Children.

Mera >
23.11.2023

Timo Ketonen och Anette Ståhl donerar 200 000 euro till Åbo Akademis tvärvetenskapliga havsforskning

Pressmeddelande: Stiftelsen för Åbo Akademi.

 

Entreprenör och TS-Yhtymäs styrelseordförande Timo Ketonen donerar tillsammans med sin hustru Anette Ståhl 200 000 euro till den tvärvetenskapliga forskningsprofilen HAVET och marinbiologisk forskning vid Åbo Akademi. Donationen görs via en fond som bär deras namn. 

”Vi har redan länge varit angelägna om Skärgårdshavets tillstånd och detta har accentuerats när vi flyttade till Lillandet, Nagu hösten 2020. Vi vill väldigt gärna arbeta för en ren och livskraftig skärgård och syftet med fonden är att främja forskningen inom marinbiologi och bevilja stipendier till duktiga forskare och Pro Gradu-studeranden inom Åbo Akademis forskningsprofil HAVET och specifikt inom ämnet Miljö- och marinbiologi”, berättar Timo Ketonen och Anette Ståhl.

Timo Ketonen och Anette Ståhl

”Som aktiv entreprenör glädjer det mig, och min hustru, att forskningsprofilen är tvärvetenskaplig och även inkluderar entreprenörskap. I början av november arrangerade vi en välgörenhetskonsert, Archipelago Sea Concert, och tackar för de bidrag som vi fick till vår stipendiefond i samband med evenemanget. Merparten av donationen på 200 000 euro står vi dock själva för och kapitalet kan tänkas utökas med tiden. Vi tror att Stiftelsen för Åbo Akademi kommer att förvalta fonden på ett ansvarsfullt sätt”, säger Ketonen.

HAVET är en av de strategiska forskningsprofilerna vid Åbo Akademi, i samarbete med Åbo universitet. Forskningsprofilen grundades år 2017 med hjälp av finansiering från Finlands Akademi. Centret för Hållbar Havsforskning (Centre for Sustainable Ocean Science) har utsetts till en av fyra nya spetsforskningsenheter vid Åbo Akademi åren 2024–2028.

”Vi är otroligt glada och tacksamma för donationen som möjliggör nya och innovativa forskningsprojekt inom Åbo Akademis marinbiologi samt tvärvetenskapliga marina forskning. Det långsiktiga stödet möjliggör för forskare och studeranden att även utforska idéer som inte faller inom traditionella disciplinära stipendieutlysningar. Temat havet och hållbarhet är ytterst aktuellt både lokalt och globalt, det vittnar bland annat FN:s årtionde för havsforskning och den blåa ekonomin om”, säger Anna Törnroos-Remes, biträdande professor inom Miljö- och marinbiologi och Havet samt forskningsledare för Centret för Hållbar Havsforskning vid Fakulteten för Naturvetenskaper och Teknik vid Åbo Akademi.

Biträdande professori Miljö- och marinbiologi, forskningsledare för HAVET vid Åbo Akademi Anna Törnroos-Remes

Anette Ståhl och Timo Ketonens stipendiefond för Havet och Hållbarhet är en privat fond grundad år 2022 som administreras av Stiftelsen för Åbo Akademi.

”Stiftelsens för Åbo Akademi främsta syfte är att stödja Åbo Akademi och vi är tacksamma för förtroendet som Timo Ketonen och Anette Ståhl visar oss i och med donationen. Med medlen grundar vi en fond vars avkastning riktas till studerande och forskare inom forskningsprofilen HAVET och marinbiologisk forskning vid Åbo Akademi”, säger Lasse Svens, skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi.

Mer information:

Lasse Svens, skattmästare Stiftelsen för Åbo Akademi, 050 056 2945, lasse.svens@stiftelsenabo.fi

Anna Törnroos-Remes, biträdande professor, Åbo Akademi, 041 434 1741, Anna.M.Tornroos@abo.fi

Timo Ketonen, entreprenör A’Pelago Experience Ab och styrelseordförande i TS-Yhtymä Oy, 0400 831 205, timo.ketonen@apelago.fi

Bild: Studio Koo Photography

Archipelago Sea Concert grafisk formgivning: Tero Lumiainen, Nitro.

Archipelago Sea Concert showreel and video by Stian Vesterinen.

Pressmeddelande:  Freja Harkke, Å Communications.

Mera >