18.01.2024

A’Pelago perustaa yrityskiihdyttämön, joka keskittyy kestävän kehityksen ja saaristomerialueen ratkaisujen edistämiseen

A’PELAGO LEHDISTÖTIEDOTE I Julkaisuvapaa 18.1.2024

A’Pelago Experience Oy perustaa A’Pelago Accelerator -yrityskiihdyttämön yrittäjille, tutkijoille ja start-up -yrityksille, jotka keskittyvät kestävän kehityksen innovaatioihin ja merellisten haasteiden ratkaisemiseen. Kiihdyttämö on ensisijaisesti tarkoitettu korkeakouluille, yhteisöille ja yrityksille, joilla on kytkös Saaristomereen riippumatta siitä, tulevatko ne saaristokunnista, muualta Suomesta tai ulkomailta.

Yrityskiihdyttämö käynnistyy 18.1.2024 yhteistyössä yhteistyökumppanien, kuten Paraisten kaupungin, Åbo Akademin ja LähiTapiola Etelärannikon kanssa. Accelerator-kumppaneita yrityskiihdyttämön käynnistyessä ovat myös Kemiönsaaren kunta, TOK, PBI:n säätiö ja Lukander Ruohola HTO.

Yrityskiihdyttämön ensimmäiseen ohjelmaan valitaan mukaan kymmenkunta yritystä. Accelerator-ohjelman aikana 15 kokenutta yritysvalmentajaa tukevat mukaan valittuja alkuvaiheen yrityksiä kasvamaan. Lisäksi A´Pelago Acceleratorin kummiyrityksenä toimii suomalainen leväinnovaatioyritys Origin by Ocean, joka toimii esimerkkinä ohjelmaan osallistuville tieteeseen perustuville yrityksille. Accelerator-ohjelman puitteissa osallistujille järjestetään työpajoja aiheista kuten tuotteistaminen, kestävät liiketoimintamallit, brändäys, liikejuridiikka ja rahoituksen hankkiminen.

– Elinvoimainen Saaristomeri on meille sydämen asia, sanovat A’Pelagon perustajat Patrik Anckar ja Timo Ketonen. Työskentelemme aktiivisesti ja systemaattisesti, jotta saariston elinvoimaisuus, ainutlaatuinen luonto ja biologinen monimuotoisuus säilyvät tuleville sukupolville. Tehtävämme on tukea innovatiivisia yrittäjiä luomaan skaalautuvia liiketoimintoja. Monipuolisuus on tärkeää kestävälle liiketoiminnalle – avaimet kestävään yrittäjyyteen luodaan nyt. Olemme vakuuttuneita siitä, että syvällinen osaaminen ja tieteeseen perustuvat yritykset ovat keskeinen osa ratkaisua Itämeren alueen suurimpiin haasteisiin.

A´Pelago Acceleratorin tavoitteena on rakentaa yrityksien, teknologioiden ja liiketoimintamallien ekosysteemiä, mikä edistää kestävää yrittäjyyttä saaristoalueilla. Vuosittain A’Pelagon järjestämä kansainvälinen liikenneseminaari A’Pelago Initiative kokoaa yhteen tämän ekosysteemin edustajia sekä päätöksentekijöitä, tutkijoita, yritysjohtajia, sijoittajia ja paikallisia yrittäjiä. Myös seminaarin tavoitteena on synnyttää uusia Saaristomereen liittyviä liiketoiminta-aloitteita. Vuonna 2024 A’Pelago Initiative pidetään Kasnäsissä 15.–16. elokuuta.

Maria Leppäkari, Paraisten kaupungin elinvoimajohtaja, näkee, että Turunmaan saaristo on täynnä mahdollisuuksia, joiden toteuttamista A’Pelago Accelerator tulee vahvistamaan:

− Paraisten kaupunki vaalii saariston elinvoimaisuutta. Vuoden 2024 tavoitteissamme, olemmeasettaneet etusijalle yrityspalveluiden kehittämisen kaupungissamme. On koko seudun etu, että yrittäjien saatavilla on joustavat ja tehokkaat palvelut, ja että niitä kehitetään saaristolle ominaisten tarpeiden mukaan. Lähdemme mukaan A’Pelago Accelerator -yhteistyöhön vahvalla luottamuksella. Tehtävämme on yhteinen; vahvistaa elinvoimaisuutta ja lisäarvon luontia saaristossa. Yhdessä toimimalla, olemme vahvempia.

Mikael Lindfelt, Åbo Akademin rehtori, halua leveällä rintamalla luoda yhteiskunnallista lisäarvoa perustuen Åbo Akademin tutkimus-, opetus- ja innovaatiotoimintaan.

− Vastuumme on tukea yhteiskuntaa tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita huomioiden. Se, että tämä tapahtuu saariston ja meriympäristön puitteissa, maailman kauneimman saariston sydämessä, sopii mainiosti Åbo Akademille, joka on paikallisesti läsnä Turunmaalla, Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Taustatietoa

Timo Ketonen on kokenut yrittäjä ja riskisijoittaja, jonka intohimoja ovat kulttuuri ja saaristolaiselämä. Hän perusti perheensä sijoitusyhtiön Aboa Advestin vuonna 2015 ja toimii TS-Yhtymä Oy:ssä kolmannen sukupolven perheyrittäjänä sekä yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Ketonen asuu sekä Lillandetissa Nauvossa että Turussa.

Patrik Anckar on strateginen neuvonantaja, brändiasiantuntija ja sarjayrittäjä. Hän toimii myös Turun yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessorina. Anckarin juuret ovat Nauvossa sijaitsevalla saarella.

A’Pelagon tiimiin kuuluu lisäksi Alina Sippolainen (kestävä liiketoiminta, ohjelma- & markkinointituottaja) A’Pelago Experience:n toimisto on Airisto Marinassa, Paraisilla.

Hakuaikaa 1/2024 A’Pelago Accelerator ohjelmaan on jatketusti 31.1.2024 asti. Lue lisää.

Liite: Kuva A’Pelagon perustajista Timo Ketosesta ja Patrik Anckarista

Lisätiedot

Timo Ketonen, partner ja perustaja
Puhelin 040 083 1205

Patrik Anckar, partner ja perustaja
Puhelin 050 408 7730

Lisää >
24.12.2023

Rauhallista joulunaikaa ja Hyvää Uutta Vuotta 2024

Vi önskar alla våra vänner en fröjdefull julhelg 🌟 I år har vi gett en liten julklapp till Rädda Barnen.

Toivotamme kaikille rauhallista joulunaikaa 🎄 Tänä vuonna olemme antaneet joululahjan Pelastakaa Lapset keräykseen.

Merry Christmas to all our friends ⛄️ This year our gift is to Save the Children.

Lisää >
23.11.2023

Timo Ketonen ja Anette Ståhl lahjoittavat 200 000 euroa Åbo Akademin poikkitieteelliselle meritutkimukselle

Lehdistötiedote: Stiftelsen för Åbo Akademi

 

Yrittäjä ja TS-Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Timo Ketosen ja tämän puoliso Anette Ståhlin nimeä kantava säätiö on tehnyt 200 000 euron suuruisen lahjoituksen Åbo Akademin poikkitieteelliselle HAVET-tutkimusprofiilille ja meribiologian tutkimukselle. 

”Olemme olleet pitkään huolissamme Saaristomeren tilasta, ja tämä vain korostui, kun muutimme Nauvon Lillandetiin syksyllä 2020. Haluamme tehdä aktiivista työtä puhtaan ja elinvoimaisen saariston puolesta, ja stipendirahastomme tarkoitus on edistää meribiologian tutkimusta ja myöntää stipendejä lahjakkaille tutkijoille ja Pro Gradu -opiskelijoille Åbo Akademin tutkimusprofiilissa THE SEA ja erityisesti Ympäristö- ja meribiologia-aineessa,” kertovat Timo Ketonen ja Anette Ståhl.

Timo Ketonen ja Anette Ståhl

”Yrittäjänä minua sekä puolisoani ilahduttaa, että tutkimusprofiili on poikkitieteellinen ja sisältää myös yrittäjyyttä. Marraskuun alussa järjestimme hyväntekeväisyyskonsertin, Saaristomerikonsertin, ja kiitämme stipendirahastoomme tapahtuman yhteydessä saamistamme lahjoituksista. Suurin osa 200 000 euron lahjoituksesta on kuitenkin meidän panoksemme, ja pääomaa voidaan kasvattaa ajan myötä. Uskomme Åbo Akademin säätiön hoitavan rahastoamme vastuullisesti”, sanoo Ketonen.

HAVET on yksi Åbo Akademin strategisista tutkimusprofiileista, yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Tutkimusprofiili perustettiin Suomen Akatemian rahoituksella vuonna 2017. Kestävän meritieteen keskus (Centre for Sustainable Ocean Science) on yksi neljästä tutkimusyksiköstä, jotka nimitettiin Åbo Akademin huippuyksiköiksi vuosille 2024–2028.

”Olemme erittäin iloisia ja kiitollisia lahjoituksesta, joka mahdollistaa uusia ja innovatiivisia meribiologian sekä poikkitieteellisen merentutkimuksen tutkimusprojekteja Åbo Akademilla. Pitkäaikainen tuki antaa tutkijoille ja opiskelijoille mahdollisuuden tutkia myös ideoita, jotka eivät sovi perinteisiin tieteenalakohtasiin stipendihakuihin. Teemana meri ja kestävyys on äärimmäisen ajankohtainen sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti, kuten muun muassa YK:n merentutkimuksen vuosikymmen ja sininen talous todistavat”, sanoo Anna Törnroos-Remes, Ympäristö- ja meribiologian ja HAVETin apulaisprofessori sekä Åbo Akademin Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan Kestävän meritieteen keskuksen tutkimusjohtaja.

Åbo Akademin Ympäristö- ja meribiologian apulaisprofessori, HAVET-tutkimusjohtaja Anna Törnroos-Remes

Anette Ståhl och Timo Ketonens stipendiefond för Havet och Hållbarhet on vuonna 2022 perustettu yksityinen rahasto, jota Åbo Akademin säätiö hallinnoi.

”Åbo Akademin säätiön tarkoitus on Åbo Akademin tukeminen ja olemme kiitollisia Ketosen ja Ståhlin lahjoituksesta sekä heidän osoittamastaan luottamuksesta säätiötä kohtaan. Varoilla perustamme rahaston, jonka tuotto käytetään Åbo Akademin HAVET-tutkimusprofiilin sekä meribiologian tutkimuksen tutkijoiden ja opiskelijoiden tukemiseen”, Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens kertoo.

Lisätiedot:

Lasse Svens, toimitusjohtaja, Åbo Akademin säätiö, 050 056 2945, lasse.svens@stiftelsenabo.fi

Anna Törnroos-Remes, apulaisprofessori, Åbo Akademi, 041 434 1741, Anna.M.Tornroos@abo.fi

Timo Ketonen, yrittäjä A’Pelago Experience Ab ja TS-Yhtymän Oy:n hallituksen puheenjohtaja, 0400 831 205, timo.ketonen@apelago.fi

Kuvat: Studio Koo Photography

 

Archipelago Sea Concert graafinen suunnittelu: Tero Lumiainen, Nitro.

Archipelago Sea Concert showreel and video by Stian Vesterinen.

Lehdistötiedote:  Freja Harkke, Å Communications.

Lisää >