A’Pelago perustaa yrityskiihdyttämön, joka keskittyy kestävän kehityksen ja saaristomerialueen ratkaisujen edistämiseen

18.01.2024

A’PELAGO LEHDISTÖTIEDOTE I Julkaisuvapaa 18.1.2024

A’Pelago Experience Oy perustaa A’Pelago Accelerator -yrityskiihdyttämön yrittäjille, tutkijoille ja start-up -yrityksille, jotka keskittyvät kestävän kehityksen innovaatioihin ja merellisten haasteiden ratkaisemiseen. Kiihdyttämö on ensisijaisesti tarkoitettu korkeakouluille, yhteisöille ja yrityksille, joilla on kytkös Saaristomereen riippumatta siitä, tulevatko ne saaristokunnista, muualta Suomesta tai ulkomailta.

Yrityskiihdyttämö käynnistyy 18.1.2024 yhteistyössä yhteistyökumppanien, kuten Paraisten kaupungin, Åbo Akademin ja LähiTapiola Etelärannikon kanssa. Accelerator-kumppaneita yrityskiihdyttämön käynnistyessä ovat myös Kemiönsaaren kunta, TOK, PBI:n säätiö ja Lukander Ruohola HTO.

Yrityskiihdyttämön ensimmäiseen ohjelmaan valitaan mukaan kymmenkunta yritystä. Accelerator-ohjelman aikana 15 kokenutta yritysvalmentajaa tukevat mukaan valittuja alkuvaiheen yrityksiä kasvamaan. Lisäksi A´Pelago Acceleratorin kummiyrityksenä toimii suomalainen leväinnovaatioyritys Origin by Ocean, joka toimii esimerkkinä ohjelmaan osallistuville tieteeseen perustuville yrityksille. Accelerator-ohjelman puitteissa osallistujille järjestetään työpajoja aiheista kuten tuotteistaminen, kestävät liiketoimintamallit, brändäys, liikejuridiikka ja rahoituksen hankkiminen.

– Elinvoimainen Saaristomeri on meille sydämen asia, sanovat A’Pelagon perustajat Patrik Anckar ja Timo Ketonen. Työskentelemme aktiivisesti ja systemaattisesti, jotta saariston elinvoimaisuus, ainutlaatuinen luonto ja biologinen monimuotoisuus säilyvät tuleville sukupolville. Tehtävämme on tukea innovatiivisia yrittäjiä luomaan skaalautuvia liiketoimintoja. Monipuolisuus on tärkeää kestävälle liiketoiminnalle – avaimet kestävään yrittäjyyteen luodaan nyt. Olemme vakuuttuneita siitä, että syvällinen osaaminen ja tieteeseen perustuvat yritykset ovat keskeinen osa ratkaisua Itämeren alueen suurimpiin haasteisiin.

A´Pelago Acceleratorin tavoitteena on rakentaa yrityksien, teknologioiden ja liiketoimintamallien ekosysteemiä, mikä edistää kestävää yrittäjyyttä saaristoalueilla. Vuosittain A’Pelagon järjestämä kansainvälinen liikenneseminaari A’Pelago Initiative kokoaa yhteen tämän ekosysteemin edustajia sekä päätöksentekijöitä, tutkijoita, yritysjohtajia, sijoittajia ja paikallisia yrittäjiä. Myös seminaarin tavoitteena on synnyttää uusia Saaristomereen liittyviä liiketoiminta-aloitteita. Vuonna 2024 A’Pelago Initiative pidetään Kasnäsissä 15.–16. elokuuta.

Maria Leppäkari, Paraisten kaupungin elinvoimajohtaja, näkee, että Turunmaan saaristo on täynnä mahdollisuuksia, joiden toteuttamista A’Pelago Accelerator tulee vahvistamaan:

− Paraisten kaupunki vaalii saariston elinvoimaisuutta. Vuoden 2024 tavoitteissamme, olemmeasettaneet etusijalle yrityspalveluiden kehittämisen kaupungissamme. On koko seudun etu, että yrittäjien saatavilla on joustavat ja tehokkaat palvelut, ja että niitä kehitetään saaristolle ominaisten tarpeiden mukaan. Lähdemme mukaan A’Pelago Accelerator -yhteistyöhön vahvalla luottamuksella. Tehtävämme on yhteinen; vahvistaa elinvoimaisuutta ja lisäarvon luontia saaristossa. Yhdessä toimimalla, olemme vahvempia.

Mikael Lindfelt, Åbo Akademin rehtori, halua leveällä rintamalla luoda yhteiskunnallista lisäarvoa perustuen Åbo Akademin tutkimus-, opetus- ja innovaatiotoimintaan.

− Vastuumme on tukea yhteiskuntaa tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita huomioiden. Se, että tämä tapahtuu saariston ja meriympäristön puitteissa, maailman kauneimman saariston sydämessä, sopii mainiosti Åbo Akademille, joka on paikallisesti läsnä Turunmaalla, Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Taustatietoa

Timo Ketonen on kokenut yrittäjä ja riskisijoittaja, jonka intohimoja ovat kulttuuri ja saaristolaiselämä. Hän perusti perheensä sijoitusyhtiön Aboa Advestin vuonna 2015 ja toimii TS-Yhtymä Oy:ssä kolmannen sukupolven perheyrittäjänä sekä yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Ketonen asuu sekä Lillandetissa Nauvossa että Turussa.

Patrik Anckar on strateginen neuvonantaja, brändiasiantuntija ja sarjayrittäjä. Hän toimii myös Turun yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessorina. Anckarin juuret ovat Nauvossa sijaitsevalla saarella.

A’Pelagon tiimiin kuuluu lisäksi Alina Sippolainen (kestävä liiketoiminta, ohjelma- & markkinointituottaja) A’Pelago Experience:n toimisto on Airisto Marinassa, Paraisilla.

Hakuaikaa 1/2024 A’Pelago Accelerator ohjelmaan on jatketusti 31.1.2024 asti. Lue lisää.

Liite: Kuva A’Pelagon perustajista Timo Ketosesta ja Patrik Anckarista

Lisätiedot

Timo Ketonen, partner ja perustaja
Puhelin 040 083 1205

Patrik Anckar, partner ja perustaja
Puhelin 050 408 7730