Startup-rahoitus pudonnut ennätyksistä vuoden alkupuoliskolla – isot rahoituskierrokset hyytyneet, mutta alkuvaiheen sijoituksia tehdään aktiivisesti

15.11.2023

Pääomasijoittajat ry – tiedote

Suomalaisten startupien alkuvuoden aikana keräämän kasvurahoituksen määrä on hiipunut ennätysvuosien lukemista. Pienentyneet sijoituskierrosten koot ja ulkomaisten sijoitusten väheneminen selittävät rahoitusmäärän tippumista. Kotimaisten venture capital -sijoittajien varainkeruu on sen sijaan ennätyslukemissa, ja sijoituksia etenkin alkuvaiheen startupeihin tehdään aktiivisesti.

Suomalaiset startupit ovat keränneet vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana yhteensä 549 miljoonaa euroa kasvurahaa, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Pääomasijoitusten osuus kokonaissummasta on 217 miljoonaa euroa.

Pudotus huippuvuosista on ensimmäisen vuosipuolikkaan tilastojen valossa tuntuva. Suomalainen startup-kenttä on kokenut viime vuosina huimaa nostetta, ja kerätyn rahoituksen määrä on kasvanut vuodesta toiseen. Vuoden 2022 aikana suomalaisiin startupeihin sijoitettiin ennätykselliset 1,8 miljardia euroa, josta pääomasijoitusten osuus oli hieman yli miljardin.

”Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa startup-rahoituksen hiipumista nähtiin jo vuonna 2022, ja muuttuneen maailmantilanteen valossa sijoitusten vähenemistä osattiin odottaa Suomessakin. Isossa mittakaavassa kyseessä on varmasti osittain myös terve korjausliike ylikuumentuneessa markkinassa”, kommentoi Jussi Sainiemi, pääomasijoitusyhtiö Voima Venturesin varatoimitusjohtaja ja Pääomasijoittajat ry:n venture capital -työryhmän puheenjohtaja.

Kappalemääräisesti sijoituksia suomalaisiin startupeihin on tehty vuoden 2023 alkupuolella aiempien vuosien tahdissa. Kerätyn rahoituksen kokonaissumman pudotusta selittääkin etenkin ulkomaisten sijoittajien aktiivisuuden väheneminen ja heidän johtamiensa suurten sijoituskierrosten puuttuminen sekä yleinen rahoituskierrosten kokojen pienentyminen.

”Suomen historian viidestätoista suurimmasta startup-sijoituksesta viisi – esimerkiksi Relexin 500 miljoonan ennätyssijoitus – ajoittuivat vuodelle 2022. Hostaway keräsi kuluvan vuoden alkupuoliskolla haastavassa markkinatilanteessa 162 miljoonan euron sijoituskierroksen, mutta muuten isot kierrokset ovat tältä vuodelta puuttuneet”, kommentoi Jonne Kuittinen, Pääomasijoittajat ry:n varatoimitusjohtaja.

Slushin merkitys kansainvälisten sijoittajien houkuttelussa Suomeen on tänä vuonna kenties tärkeämpi kuin koskaan”, hän jatkaa.

Suomalaisiin rahastoihin kerätty ennätysmäärä varoja

Suomalaisten pääomasijoittajien aktiivisuus ensimmäisen vuosipuoliskon aikana peilaa laajempaa markkinatilannetta – kotimaiset pääomasijoittajat ovat tehneet sijoituksia startupeihin kappalemääräisesti yhtä paljon kuin edellisvuosina, mutta sijoitettu summa on laskenut ennätysvuosista. Yhteensä 131 startupia on saanut 124 miljoonan euron edestä sijoituksia suomalaisilta venture capital- ja growth-sijoittajilta.

Myös tänä vuonna on päästy rikkomaan yksi ennätys: suomalaisiin venture capital -rahastoihin on kerätty vuoden 2023 alkupuolella 265 miljoonaa euroa, tehden vuosipuolikkaasta historian parhaan varainkeruun näkökulmasta. Vuoden 2023 keväällä uudet rahastonsa julkaisivat Lifeline Ventures ja Voima Ventures.

”Kotimaisten rahastojen varainkeruun onnistuminen on elinehto Suomen startup-ekosysteemille. Kotimaisen rahastokentän rooli korostuu erityisesti haastavina aikoina, kun ulkomaiset sijoittajat ovat vähemmän aktiivisia Suomen markkinassa”, Kuittinen huomauttaa.

Suomalaisten sijoittajien tekemät siemenvaiheen eli hyvin varhaisen vaiheen sijoitukset ovat jatkuneet historiallisesti korkealla tasolla, joten etenkin alkuvaiheen startupeille on edelleen hyvin rahoitusta tarjolla.

”Vahvistunut kotimainen VC-sijoittajajoukko turvaa parhaiden yritystemme rahoituksen saatavuutta myös epävarmoina aikoina. Rahoituskierrokset voivat olla maltillisempia, mutta salkkuyhtiöitä jatkorahoitetaan ja uusia kohteita etsitään jatkuvasti”, Kuittinen sanoo, ja jatkaa:

”Toinenkaan vuosipuolisko ei ole tähän mennessä avannut rahoitushanoja isojen kierrosten osalta ja markkinalla on odottava tunnelma. Kotimaisten VC-sijoittajien aktiivisuus aikaisemman vaiheen sijoituksissa luo pohjaa sille, että Suomessa tulee olemaan yhä suurempi joukko yrityksiä valmiina suuremmille jatkorahoituskierroksille, kun aika on otollinen.”

Lue vuoden alkupuoliskon tilastoista lisää täältä.

Lisätiedot:

Jonne Kuittinen
Pääomasijoittajat ry, varatoimitusjohtaja
jonne.kuittinen@paaomasijoittajat.fi
+358 44 333 3267

Jussi Sainiemi
Voima Ventures, varatoimitusjohtaja
jussi.sainiemi@voimaventures.com
+358 40 564 4660

Juulia Korkiavaara
Pääomasijoittajat ry, viestintäpäällikkö
juulia.korkiavaara@paaomasijoittajat.fi
+358 40 673 8376