Höstmotion behövs för kropp och själ

12.10.2021

KOLUMN I ÅBO UNDERRÄTTELSER

I år har det gått precis som Tomas Ledin skrev i sin gamla sommarhit: Sommaren var kort än en gång och hösten kom med vindens fart. Det har varit dags att ta itu med höstens utmaningar och även arbetslivet börjar så småningom återgå till ”det nya normala” med både fysiska möten varvat med distansjobb. 

Att orka vara kreativ under den långa mörka perioden kräver motion och fysisk aktivitet.

För mig har hösten alltid varit en fin årstid med de granna höstfärgerna i naturen, speciellt här ute i skärgården har det varit en sällsamt vacker höst. 

Det har även gällt att komma igång med träningen. Sommaraktiviteterna med golf, tennis och segling har bytts ut mot morgondopp i det uppfriskande havet, samt vandring i den vackra skärgårdsmiljön.

För mig personligen är motion ett måste, inte bara för att hålla humöret uppe under de allt kortare dagarna, utan också för att bromsa åldrandet i kroppen.

Det är av vikt att hålla muskelkonditionen i skick och detta kan man naturligtvis göra på många olika sätt. För mig fungerar gym bäst, varvat med stavgång och långa promenader i naturen. Även arbete på gården här ute på Lillandet är bra motion: det finns alltid träd att fälla och löv att kratta.

Hösten är också en bra period för läsning och tankegymnastik. Bokmässan i Åbo arrangerades nyligen för första gången på två år och det var intressant att få höra ärkebiskop emeritus John Vikströms tankar om 2000-talets utmaningar i samhället, samt Kjell Westö berätta om sin skärgårdsroman Tritonus.

Bägge författarna gav ett synnerligen sympatiskt intryck och ökade läslusten. Det känns bra att samhället öppnas så småningom och att vi kan ta del av denna typ av evenemang känns rätt lyxigt efter ett så långt uppehåll.

Tillbaka till friluften. Höstens nya favorit är Hundbanans motionstrappa i Pargas. Ett projekt som drivits av lokalt talkoarbete initierat av Johan Kronberg med flera. Trappan med sina 470 steg bjuder både på motion och mer seriös träning för den som är hugad.

Syreupptagningsförmågan förbättras garanterat på vägen upp och som belöning får man njuta av den fina utsikten. Motionstrappan är byggd så att den lämpar sig för både ung och gammal, steghöjden är lagom låg. 

För den som är intresserad av historia kan ännu nämnas att namnet inget har med att rasta hundar att göra; namnet Hundbanan härstammar från att de små vagnar som förut användes för att frakta bort sidosten från kalkgruvan kallades hundar.

Projektet har fått mycket publicitet i både lokala medier och i TV-Nytt och är ett fint exempel på den vi-anda som råder i Pargas. Projektet har även fått flera privata bidrag och understöd från det lokala näringslivet.

Hundbanans motionstrappa ökar Pargas attraktivet som boendemiljö och är ett bra tillskott till de många fina idrottsplatser som redan finns i staden.

Som kolumnist i ÅU är jag givetvis intresserad att höra vad som motiverar dig att motionera mer under hösten och det långa vinterhalvåret?

Kom gärna med kommentarer eller tips om intressanta motionsställer eller vandringsstråk. Det glädjer mig stort om du vill dela av dina upplevelser i kommentarfältet. Att känna sig frisk i kroppen håller en klar i knoppen!

Timo Ketonen
Entreprenör och placerare