Plantui växer så det knakar

07.11.2016

ÅU.fi 27.10.2016

Text: Jan-Ole Edberg

Uppstartsföretaget Plantui fortsätter expandera. Företagets produkter säljs nu i tolv länder med fokus på Norden, Tyskland, Schweiz och England samt Japan och Singapore.

Vd Karri Andersson uppskattar att årets försäljning stiger till 500 000–700 000 euro. I fjol var försäljningen knappt 300 000 euro.

Andersson är vd i företaget sedan i somras då han efterträdde Kari Vuorinen. Vuorinen är kvar i bolaget med ansvar för teknologi, forskning och utveckling.

Plantui som grundades 2012 i Åbo utvecklar och säljer smarta miniträdgårdar för inomhusodling av örter och blommor.

Timo Ketonen, viceordförande i bolagets styrelse och delägare i företaget, är nöjd med utvecklingen hittills.

Nyligen exporterades ett stort parti minträdgårdar till Singapore och Schweiz. Och i november introduceras Plantuis produkter i det anrika varuhuset Harrods i London lagom till julhandeln.

Försäljningen via nätet ökar också stadigt. Produkterna säljs i Plantuis egen nätbutik och via ett dussintal andra nätbutiker i Europa och Asien.

– Vår försäljning fördubblas jämfört med i fjol. Visserligen var målsättningen högre, men det tar tid att etablera sig på nya marknader. Det är också ganska kostsamt, säger Ketonen.

För att finansiera expanderingen har företaget haft två aktieemissioner under året. Via dem han man fått in 750 000 euro i nytt kapital.

Ketonen beskriver emissionerna som lyckade.

– Vi har nu finansiering som torde räcka för nästa år, säger han.

Avsikten är att till en början fortsätta växa i de länder företaget verkar i nu. Men på sikt är målet att nå marknaderna också i USA och Sydamerika.

– Det är kostsamt att etablera sig på nya marknader. Men vårt mål är att vara ett globalt företag, och om 3–4 år kan det bli aktuellt att lansera våra produkter i USA och Sydamerika, säger Ketonen.

Plantui sysselsätter för tillfället åtta anställda. Huvudkontoret finns i Logomo i Åbo. Men företagets ledning och försäljningsorganisation verkar i Helsingfors där också de flesta av företagets anställda jobbar i dag. Två anställda jobbar i Åbo.

– Försäljningen har flyttats till kontoret i Helsingfors. Det visade sig inte vara en optimal lösning att ha den i Åbo. Ska man ha utländska gäster på besök är flygförbindelserna till Åbo inte de bästa. Och när det gäller försäljningen på den inhemska marknaden strävar vi till att sälja direkt till företagen och de stora handelskedjorna. Och de flesta företagen finns i Helsingfors, säger Ketonen.

_______________________________________________

Den ursprungliga texten med bilder i printsupplagan hitter du nedan.

img_0002 img_0003