Plantui mainittu: ”Näiltä startupeilta voi odottaa paljon”

12.07.2015

Lähde: Kauppalehti 18.6.2015

Pääomasijoittaja Petri Niemi valitsi Lentoon lähdössä -yrityksistä kymmenen lupaavinta.

Aava Ohjelmistot. Pk-yrityksille räätälöityjä toiminnanohjausjärjestelmiä tekevä yritys on kasvanut rauhassa omalla kassavirrallaan, asiakas kerrallaan. Yritys on nyt mielenkiintoisessa vaiheessa, ja siltä voi odottaa vielä paljon.

ArcDia International. Terveysteknologiassa syklit ovat pitkiä ja tuotekehitys sitoo pääomaa. Hengitysinfektiotautien pikatestejä valmistava ArcDia tekee miljoonatappiota, mikä kielii siitä, että tuotekehityksen kanssa tehdään vielä töitä. Yrityksellä on kuitenkin takanaan pääomasijoittajia, jotka uskovat yhtiöön.

Clothing Plus. Sykkeen mittauksen uranuurtaja on lähtenyt alkujaan vaatevalmistaja Reiman suojista ja päässyt jo pitkälle. Yritys lähti riittävän ajoissa rakentamaan tuotantoa Kiinaan, jolloin tuotannon kasvattaminen on onnistunut isoja asiakkaita varten. Asiakkainaan kankaanpääläisyhtiöllä onkin maailman tunnetuimpia vaatebrändejä. Muutkin ovat kasvun huomanneet, koska yhtiö myytiin suurelle amerikkaiselle yhtiölle.

Enevo. Jätteenkeräysjärjestelmän kehittäjällä numerot eivät vielä kerro menestyksestä. Yritys tekee miljoonatappioita, joten sijoittajat ovat laittaneet sisään reilusti rahaa. Siksi kasvuloikka saattaakin olla nopea. Uskon, että tämän vuoden luvut tulevat näyttämään, miten yritys siinä onnistuu.

Firstbeat Technologies. Sykemittausteknologian kehittäjä on tehnyt tulosta jo vuosia. Tämä on kunnon härmäläinen yritys, joka on veivannut liiketoiminnan kasvuun omalla kassavirralla. Kaverit ovat onnistuneet todella hyvin. Kumarrus ja hattu pois!

Retail Logistics Excellence – RELEX. Toimitusketjun hallinnan ohjelmistoja kehittävä Relex on kasvanut valtavasti ja tehnyt varsin hyvää tulosta. Yrityksen liiketoiminta perustuu palvelukonseptiin, jolloin kasvua on helpompi hallita mutta myös skaalautuminen riippuu siitä, millaisia ihmisiä saadaan sisään. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä he tekevät parin vuoden kuluttua.

Merus Power Dynamics. Nokialaisyhtiön liikevaihto on heitellyt isojen projektien mukaan. Sähkön laatua parantavien laitteiden valmistajalla on kuitenkin megatrendi tukenaan. Myös pääomasijoittaja on lähtenyt mukaan yhtiöön. Uskon, että kuulemme heistä vielä paljon.

Naturvention. Viherseinien valmistaja liikkuu todella mielenkiintoisella alalla, mutta sen täytyy juosta kovaa, jotta se saa riittävän markkina-aseman ennen kuin muut tulevat perässä ja kopioivat tuotteen. Plantui on toinen kaupungistumisen trendillä ratsastava viheryhtiö, joka luo omia markkinoitaan.

Tosibox. Oululaisyhtiön ratkaisu teollisuuden etävalvontaan osuu juuri tällä hetkellä kuumiin teollisen internetin markkinoihin. Yritys onkin päässyt mukavasti liikkeelle ja tekee yli miljoonan liikevaihtoa. Ratkaisu on riemastuttavan yksinkertainen ja toimintavarma.

MariaDB Corporation. Avoimen lähdekoodin tietokantaratkaisuja kehittävältä yhtiöltä on lupa odottaa paljon. Sen taustalla on vahva pääomasijoittaja ja näkemys siitä, mihin tietokantamarkkinat tulevat menemään. Kun yritykseen on sijoitettu noin paljon rahaa, odotukset arvonkehityksestä on kovat.