Faraday: ett enkelt och hållbart sätt att dela bil

09.12.2016

Det finns 1,2 miljarder bilar i trafik här på jorden;
bilarna är oanvända 94% av tiden.

Vår mission är att få dem alla i en bilpool.

 

Faraday levererar teknologi som snabbt och enkelt installeras i bilen och gör det lätt och säkert att dela bilen med andra. Vår vision är att göra delandet så bekymmerfritt som möjligt. Vi har sökt patent på vår teknologi som möjliggör ett helt nytt sätt att dela sin bil. Faraday grundades 2015.

 

Från köra till dela

Om du frågar vilka unga stadsbor som helst vad de anser om bilägande så får du ett radikalt motsatt svar mot vad deras föräldrar skulle svara. Millenniefolket ser bilen som ett nyttigt redskap, utmärkt vid till exempel besök på Ikea eller då veckans matinköp ska transporteras hem. De yngre bilägarna och förarna ser bilen mera som en resurs som kan delas och inte, i motsats till tidigare generationer, som en identitetsbyggande faktor.

Enligt Nielsen (2014) är över 21 % av bilägarna i åldersgruppen 20-40 år beredda att dela eller hyra ut sitt fordon till en okänd. Huvudorsaken till att största delen ännu inte gjort det är att de inte hittat ett tillräckligt enkelt system som gör det möjligt.

 

Enkelhet är bokstavligen nyckeln

För att dela sin bil måste bilägaren forcera en enorm mur: Antingen måste ägarna överlämna nyckeln helt fysiskt till den som hyr bilen eller så ska det installeras en teknologi som genom fjärrkontroll via mobiltelefon eller nyckelkort styr bilens låsningssystem. De nuvarande systemen är antingen svåra att installera (fordrar tidsbokning till certifierad mekaniker) eller osäkra (apparaturen fungerar via bilens OBD-portal men via den kan inte bilens startspärr kontrolleras och bilen kan därför bli stulen). Vi vet att unga bilägare vill ha en lättmonterad samkörningsteknik som är pålitlig. Därför har vi utvecklat ett säkert plug & go-system som kan monteras i vilken bil som helst på mindre än två minuter.

Med vår patenterade apparatur och vår mobilteknologi kan bilägaren enkelt dela användarrättigheter och virtuella nycklar med andra användare genom en knapptryckning på sin mobiltelefon och samtidigt kontrollera bilens säkerhetssystem, såsom startspärren.

faraday-cover-image

Den gröna rörligheten revolutionerar

Det är ett globalt växande fenomen att dela bil. Man förutspår att Asien kommer att leda tillväxten under de närmaste fem åren, samtidigt som branschen i Europa växer med en fart av 87 % i året (Boston Consulting Group, 2016). Faraday testar som bäst programmet i Finland tillsammans med företagskunder. Till våra kunder hör bland annat bilåterförsäljaren Auto Arita och några leasingkunder.

Vi har fått en förhandsbeställning på vår nya teknologi under utveckling av den betydande p2p car sharing marknadsplatsen i Europa. Dessutom har vi validerat efterfrågan bland leasingföretag och privatbilister. Nu bjuder vi alla intresserade investerare att komma med och skynda på utvecklingen av vår nya teknologi och skala försäljningen.

 

Delandet är lösningen för alla

Till vår glädje har vi fått Timo Ketonen (Aboa Advest) till vår huvudinvesterare (lead investor) i finansieringsrundan som stängs i januari 2017.

Aboa Advest, med brinnande intresse för en hållbar utveckling och strävan att sporra unga företag till att utveckla hela sin potential, utgör ett strategiskt tillskott i vårt team, som en värdefull mentor och rådgivare på vår väg uppåt.

Vi söker flera investerare med erfarenhet av hardware-utveckling, rörlighet, cleantech och internationell försäljning. Mera uppgifter om företaget och finansieringsrundan ger företagets grundare och verkställande direktör Miikka Viitala, miikka@faraday.fi eller Timo Ketonen, timo.ketonen@aboa-advest.fi

Mera information: Faraday.fi

faraday_primary